Jak si vybrat skládací kolo

Často radím, jak se ten typ skládacího kola liší od onoho typu skládacího kola a pokouším se zprostředkovat zkušenosti, které s jednotlivými stroji mám já a které mají moji přátelé a zákazníci. Často se o skládacích kolech bavíme jen po telefonu.

Nejpodstatnější závěr, který jsem si za těch několik let propagace a prodeje skládacích kol udělal je, že každý jsme jiný, každý máme jinou předchozí zkušenost s koly (silnička není trek, trek není horák, horák není celoodpruženka, …) a každý máme jiná očekávání. A existuje jediný způsob jak opravdu profitovat ze zkušeností rádce a jak vybrat dobré kolo pro ten konkrétní účel a konkrétního člověka.
Vybrat si jej Osobně.

Co zaručeně nezjistíte na webu a po telefonu

  • Každé skládací kolo je jinak dlouhé – tím míním vzdálenost řídítka-sedlo. A některé lze v tomto směru doladit více a některá méně, některá vůbec. Snažit se změřit tento udaj z fotky je pošetilost. Pomineme-li na chvíli nezanedbatelné fotografické zkreslení, tak hlavně proto, že Vás tento údaj zajímá na kole seřízeném pro Vaši výšku a ne pro výšku na fotce.
  • U různých typů je různá vzájemná poloha sedlo a řídítka. Ne všichni preferují nízká (nebo naopak vysoká) řídítka. U různých typů skládacích kola lze různě pracovat s výškou řídítek. Někde velmi dobře, někde vůbec.
    Každé skládací kolo je jinak vysoké a těžko se po webu nebo telefonu rozhodnout, zda Vaše výška potřebuje delší sedlovku či ne a zda vůbec tato možnost existuje pro daný typ skládacího kola.
  • Různí lidé různě jezdí, někteří jsme silové typy a potřebujeme naprosto pevné stroje za které můžeme pořádně vzít, někteří nikoliv. Různé typy skládacích kol (a liší se v tomto bodu kupodovu i jednotlivé varianty postavené na stejném rámovém základě) jsou různě tuhé.
  • Vaše předchozí zkušenost z Vašeho kola velmi ovlivńuje Váš pocit z konkrétního skládacího kola a to je to jediné měřítko, zda kolo je pro Vás dobré či nikoliv.

Na internetu dostupné informace jsou matoucí, zejména vzájemné porovnávání jednotlivých typů pouze z fotografií je velmi ošidné. Ani u jednoho výrobce nelze přes sebe položit dvě fotky různých typů kol a spolehlivě z nich porovnat důležité rozměry. Každý typ byl focen jinak a pod jiným úhlem a z jiné vzdálenosti. Prostorové zkreslení a deformace fotky způsobené optikou objektivu je nezanedbatelné. Fotka nikdy nenahradí osobní zkušenost.

Dobré skládací kolo není levná záležitost a jeho výběr si zaslouží větší pozornost, než letmé proklikání webu.

Vyberte si jej Osobně u někoho, kdo tomu rozumí a bude umět vybrat a poté i seřídit a vyladit stroj přesně pro Vás.

Dobře vybrané skládací kolo Vás doveze kamkoliv.

Dobře vybrané skládací kolo je plnohodnotný stroj padnoucí jak rukavice a schopný nečekaných výkonů.

Jak si vybrat skládací kolo II