Nosiče na koloběžky – jak na výlety na těžko s brašnami

Řeč bude o nosičích zavazadel tj. o způsobech jak na koloběžce převážet náklad a nabídce nosičů na eshopu Velorama.cz, pod tímto odkazem najdete samostatnou kategorii nosičů na koloběžky

Na koloběžce musíme používat jiné nosiče než na jízdních kolech, kde kralují zadní nosiče. S brašnami naloženými po stranách zadního nosiče bychom daleko nedojeli protože by překážely v pohybu odrazové nohy. Zatím jsou koloběžky stále specialitou a nabídka nosičů speciálně pro ně je minimální. Neboli na koloběžkách jsme nuceni vybírat z nosičů na přední vidlici.

 
 
 
 

Typický přední nosič vyžaduje tři přípojné body na přední vidlici a ty na koloběžkách ne vždy máme k dispozici. Oka dole na patkách vidlice a díru pro šroub v korunce vidlice. Ne každá koloběžka je má ale pro každou situaci jsme si našli nějaké řešení. Oka patek lze doplnit k tomu určeným plechem, díru v korunce je snadné vyvrtat. Na koloběžkách nakoupených ve Veloramě vám díru do korunky vidlice rádi doplníme a neovlivní to nijak záruku. Tu držíme po plnou dobu.

Prohledávání velkoobchodů a trpělivé zkoušení možností a zahazování špatných variant mě postupně přivedlo k následujícím ověřeným a vyzkoušeným možnostem.

Nosiče s platformou nahoře

Nejsnazší a sám se nabízející je klasický přední nosič:

Přední nosič Sport Arsenal

nosic-na-kolobezku-06-sport-arsenal

Odlehčený jak vzhledově, tak váhově. Standardní, cenově velmi dostupná varianta použitelná na většině koloběžek. Pasuje na velké koloběžky jako je Kostka Tour Fun. Pasuje i na Mibo Malaga, Mibo GT, Kickbike RaceMax i CruiseMax, pasuje i na Crussis Urban a Road. Pro koloběžky Kostka Tour je vhodné použití dodatečných plechů tvořících oka patek přední vidlice. Na Kostce Tour Max bude třeba dovrtat otvor v korunce vidlice pro horní šroub. Na Mibech budete pořebovat dlouhé spodní šrouby a speciální distanční podložky. Přední nosič Sport Arsenal je nepříliš vzhledná, ale spolehlivá varianta. Je logickým cenově dostupným řešením pro levnější koloběžky. Brašny na něm zavěšené jsou ovšem umístěny vysoko a velmi ovlivňují komfort jízdy (tzv. "Tahají za ruce") Na jízdu jsou lepším řešením nosiče typu lowrider neboli z naší nabídky Přední boční a Tubus Tara. U dražších cestovních koloběžek jako je Gétéčko a spol, prosím, pošetřete raději na pořádnou Tubus Tara :-) ) Více o nosiči: Přední nosič Sport Arsenal.

Lehký základní nosič Pivoťák

nosic-na-kolobezku-01-pivotak

Lehounký univerzál pro lehčí náklady použitelný skoro na všem, pasuje i na malé koloběžky jako je Kostka Hill, Street, Mibo Mastr, Royal, Crazy a Express atd atd. Vyžaduje navářky na V-brzdy a otvor v korunce přední vidlice. Pro použití na koloběžkách Kostka, které nemají otvor v přední vidlici ani blatníky jej doplňujeme o  adaptér pocházející z blatníků Kostka. Ndíru pro šroub prostě dovrtáme. Moje nejoblíbenější varianta. Základ, bez něhož si koloběžku nedokážu představit. Pivoťák z výroby chodí pouze snýtován hliníkovými nýty, což je podle mého názoru nedostatečné a vyměňuji je za nerez šroubky se samojistnými matkami. Stejně nedostatečný je jeho originální montážní plech, který je mizerný a špatně se s ním pracuje a tak do každého balení přidáváme nový lepší nerezový plech umožňující natvarování jak je přesně potřeba pro danou koloběžku, Usnadní to montáž a zvýší spolehlivost. I na pivoťáku lze odvézt velké brašny (sám jsem několik výletů natěžko, ale i velkých nákupů s ním odjel), ale je to malý nosič s výrobcem deklarovanou nosností 10kg, tak buďte opatrní. Pasuje i na Mibo GT (na tom ho v kombinaci s Tubus Tara mám já) i na Mibo Malaga. Více o nosiči: Lehký základní nosič Pivoťák.

Kickbike nosič

nosic-na-kolobezku-13-kickbike

Kickbike nosič je jediný nosič přímo navržený pro použití na koloběžce. Vyžaduje, aby přední vidlice měla instalovány závity pro šrouby nosiče na bocích. Koloběžky Kickbike, Mibo a Morxes tyto závity standardně mají. Pokud vaše koloběžka závity nemá, lze je do řady vidlic dodatečně nanýtovat. Sorry, do přední vidlice Kostky Tour Max Vám jej nenanýtuju, to si netroufám a musíte použít třeba objímky Minoura . Nosič je lehký, ocelový, jeho dole do divokého úhlu ohnuté patky nebudí úplně důvěru pro velké náklady, ale i tak je velmi dobrý.  Více o nosiči: Kickbike nosič

Racktime nosič

nosic-na-kolobezku-07-racktime

Racktime Topit také vyžaduje závity v bocích přední vidlice. Hliníková, velmi fortelně vyrobená až krásná konstrukce. Super pasuje na koloběžky Mibo Royal (po přiohnutí a také donýtování závitu na spodek vidlice). Bohužel je třeba jej většinou lehce dotvarovat, protože je primárně určen na velká kola a širší vidlice. Super pasuje na Mibo Malaga a Gt, na KickBike RaceMax i CruiseMax. Více o nosiči: Racktime nosič

Tvarování nosičů:

Když nosič nepasuje jak má a je třeba přiohnout šířku jeho stojin, tak: Obecně je třeba, aby nosič byl montován bez předpětí. Každé napětí v kostrukci nosiče se později projeví jeho prasknutím v místě, kde trvalé předpětí působilo. Takže opatrně přes vhodný objekt přiohnout napřesno a šrouby použít jen na připevnění. Nikdy jimi nedotahovat nějaké chybějící centimetry. To způsobí napětí, které může vést k pozdějšímu únavovému prasknutí.

Všechny doposud uvedené nosiče umisťují náklad nahoru a vysoko. Výsledkem je poněkud namáhavý způsob jízdy a nevyvážený náklad ovlivňující řízení, tahající za ruce. U tašky s věcmi do práce je to fuk, ale pro velkou cestu na těžko je to hloupost.

Nosiče bez horní platformy

Profesionálnější, odolnější nosiče a nosiče s vyšší nosností jsou nosiče tzv. Lowrider, které umisťují boční brašny a náklad v nich nízko a lépe vyvažují vidlici a díky tomu daleko méně ovlivňují řízení. Tzv „netahají za ruce“. Takové nosiče se montují do závitů instalovaných na boku přední vidlice a nebo pomocí různých objímek tamtéž.

Boční nosič pro Kostky Tour Max

nosic-na-kolobezku-08-bocni

Pasuje skoro na cokoliv, ale píšu hlavně pro Kostku Tour Max, protože na ni pasuje bez úprav vidlice jako snad jediný nosič co znám. Lehounký hliníkový svařenec. Velmi pohodlně se s ním jezdí. Jediné úskalí montáže je: jak zachovat prostor pro vyndání předního kola v případě potřeby. Do balení od výrobce přidáváme výpalky z nerezového plechy které zvětšují prostor kolem osy kola. Nosič montujeme obráceně aby brašny n něm zavěšené byly vodorovně a dobře držely. Dodržujte instrukce k němu mnou přiložené. Vyžaduje dodatečné zakrácení třmenů pomocí pilky na železo a začištění pilníkem tak, aby jejich ostré konce nepoškozovaly boky instalovaných brašen. více o nosiči: Boční nosič pro Kostky Tour Max

Tubus Tara

nosic-na-kolobezku-14-tubus-tara

Královna předních nosičů. Nosič okleštěný o zbytečnosti. Ocelový CrMo nosič pevný, lehký, skvělý. Vyžaduje závity v bocích přední vidlice. Ideálně kombinován s brašnami Ortlieb. Oblíbená volba Líných Nutrií. Obvyklý doplněk Morxes Vendeta Sport a Mibo Gt. Pasuje na Mibo Malaga i KickBike RaceMax a CruiseMax. Více o nosiči: Tubus Tara

Poznámka o zadních nosičích

Sen každého začátečníka je zadní nosič. Pro „lepší rozložení váhy“. Věřte, že takovou variantu nechcete. Důvod je jednoduchý: Jakákoliv váha na dlouhé páce vzadu velice komplikuje ba až znemožňuje nošení koloběžky. Takže potkáte-li pár schodů, propadnete paraviatice (jako Líné Nutrie), potkáte-li nečekaně svodidla (jako Andulka Šafářová) a budete muset vzít těžkou pekelně naloženou koloběžku do náruče a přenést ji, ponese se o hodně líp, když budete mít jediný (byť veliký) balík bez dlouhého těžkého kyvadla k němu.

Jestli Vás toto varování nepřesvědčilo, lze použít jako nosič Musherský zadní blatník Kostka a gumicukem na něj přidělat malý loďák. Nebo lze použít nosič původně určený pro skládací kola, Tern LoaderRack s dodatečnou přední nohou. Přijďte s koloběžkou a prodám vám jej a namontuju, ať si to vyzkoušíte sami, třeba jste opravdu výjimka a bude vám to vyhovovat. Nám (Líným nutriím) se to neosvědčilo.

Jak si levně namontovat velký přední nosič na koloběžku Kostka Hill Max?

Na Hilku pasuje Pivoťák. 

Super doplněk libovolného nosiče je kombinace řemínku a gumicuku...

... buď jednoduché se sponou - řemínky do klipsen anebo geniální kombinace řemínku a gumicuku - ROKstraps.