Video ze závodu crossových koloběžek Touškovské okruhy 2015

Terénní okruhový závod koloběžkových štafet se jel u Města Touškov.

Pravidla závodu

Touškovské okruhy jsou terénní koloběžkový závod štafet dvoučlenných družstev na okruhu podobném, jako se jezdí cyklokros. Odjely se na něm v sobotu 7.listopadu 2015 přidružené závody kategorií dítě a dítě, rodič a dítě a hlavní závod dospělých. Dětská a smíšená kategorie se jely společně na 30 minut, hlavní závod na 60 minut. Družstvo používá jednu nebo dvě koloběžky a povinně střídá jezdce po každém absolvovaném okruhu. Při použití jedné koloběžky se štafeta předává předáním koloběžky mezi jezdci, při použití dvou strojů se štafeta předává dotykem jezdců. V časovém limitu má družstvo za úkol ujet co nejvíce okruhů. Po uplynutí časového limitu družstva dokončí načatý okruh a závod končí. Vítězem je družstvo s nejvíce absolvovanými okruhy, při rovnosti okruhů vyhrává kratší čas.

Okruh a překážky na něm

Okruh měřil 900 metrů, začínal hromadným startem na zanedbaném  škvárovém kdysi asi fotbalovém hřisti, pokračoval levou zatáčkou do zúžení na cestu okolo rybníka, ze které se po cca 200-metrové rovince odbočilo do krátkého, ale velmi prudkého stoupání ke hřbitovu. Po stoupání následovala rovinka kolem hřbitovní zdi zakončená poměrně ostrým sjezdem sadem po listí do šikany převádějící jezdce na otevřenou cestu už mírněji dolů po louce. Cesta kterou někteří jezdci absolvovali ve sjezdovém postoji už mírně klesala k asi nejzajímavějšímu bodu trasy – brodu  přes potůček. Po brodu následoval průjezd zúžením mezi smrčky, zatáčka přes hranu hřiště, překážka tvořená kládami přes trať a zatáčka do brány vymezující cílovou a zároveň předávací rovinku.

Vyhráli všichni

Počasí bylo po pošmourném ránu s deštěm krásné slunečné a vyhráli všichni, co nezůstali doma. Pořadatelé z koloběžkového klubu Bez Pedálů připravili skvělý závod, ve kterém v hlavní kategorii zvítězila štafeta Bartůněk-Pelc a v dětských duo otec-syn Junovi a dvojice sourozenců Holubových.