Nedostatek sněhu si užívají … koloběžkáři

Může být koloběžka lepší náhradou běžek?

Současný nedostatek sněhu na českých (a letos i evropských horách) nahnal vrásky do čela všem nadšencům do běžeckého lyžování a ohrozil jejich dlouho připravované sváteční výlety do stopy. Stopa není skoro nikde a cesty v půli prosince již obvykle zasněžené jsou holé.

velorama-kolobezka-mibo-malaga-kolobezka-mibo-malaga-03

Nevadí to ale všem, existuje skupina rekreačních sportovců, kteří jsou tímto stavem mile překvapeni a někteří až nadšeni. Jsou to koloběžkáři.

velorama-kolobezka-mibo-malaga-kolobezka-mibo-malaga-05

„Dali jsme si o víkendu trasu Jince – Praha, krásný výlet po prázdných silničkách a lesních cestách po hřebenech Brd. V osmdesátých letech jsme na stejná místa jezdili s bratry a tátou na běžky.“ říká o současné sněhové situaci koloběžkář Ladislav Bláha z prodejny Velorama.cz. „Projížděli jsme místy, kde normálně v této době bývá sníh a mnohde i stopa. Běžkami naší doby budou koloběžky.“ viz FB galerie z Brd

velorama-kolobezka-mibo-malaga-kolobezka-mibo-malaga-04

Rekreační cyklisté uložili svá kola do sklepů a čekají na příchod zimy, aby přezuli na běžky nebo na jaro až bude tepleji. Na kole by jim promrzaly špičky nohou, ruce a celý trup.

velorama-kolobezka-mibo-malaga-kolobezka-mibo-malaga-02

Koloběžkáři ve stejné situaci jezdí a jezdí a jezdí. Je to krásně vidět na FB kde se koloběžkáři sdružují v řadě skupin, z nichž největší je Koloběžky CZ. Není víkendu bez nějakého delšího výletu. Na koloběžce totiž člověk jede pomaleji (tudíž tolik neprochladne) a hlavně používá celé tělo. Při každém odrazu pracují (a ohřívají se) i ruce a záda, při každém došlápnutí se chodidlo ohýbá a ježdění na koloběžce je tedy příjemné i za daleko nižších teplot než na kole.

velorama-kolobezka-mibo-malaga-kolobezka-mibo-malaga-01