Jak si vybrat skládací kolo II.

Skládací kola jsou různých typů a každé se nejlépe hodí pro jiný účel. Jde o to na co ho vlastně budete chtít používat. Ukažme si, které je na co dobré.Základním rozlišením je zda skládací kolo má být pro dopravu nebo pro sport.

Skládací kolo pro dopravu s pomocí MHD

Nošení

Obecně řečeno se musí skládačka pro dopravu hlavně dobře nosit. Předpokládá se u ní, že ji budete používa pro kombinovanou dopravu tj. část cesty pojedete veřejnou dopravou a zbytek na kole. Pro použití v MHD je třeba aby kolo šlo lehce složit (to ovšem jdou všechny) a po složení aby balíček držel pohromadě (nerozpadal se a neotvíral sám od sebe v nevhodnou chvíli) a aby byl dobře za co držet. Ideální je taky když špinavé části jsou schovány uvnitř balíčku (Brompton, Birdy) a nebo alespoň mimo tělo (Tern, Dahon). Z výše uvedeného vyplývá že dobrými kandidáty budou Brompton (tam zasunutá sedlovka zajistí zadní kolo tak, že celý balíček uzamkne). Stejně tak u Birdy sedlovka a řídítka zablokují balíček tak že drží pevně pohromadě. Další v pořadí jsou kola vybavená Magnetix systémem (složené kolo drží pohromadě pomocí magnetek na zadní a přední ose) magnetky už nejsou tak pevné a neudrží balíček za všech okolností ale velmi snadno se používají. Dobří kandidáti tedy jsou např. Tern Link C7, Link D8 a nebo třeba Verge X10.

Přeprava nákladu

Pro dopravní kolo je klíčové, aby na něm šlo taky dobře převážet náklad. Mělo by tedy mít nějaký nosič. Jinak zbývá pouze batoh na záda, ale to znesnadňuje použití necyklistického běžného oblečení. Dobrou variantou jsou všechny varianty Tern kol vybavené navářkami pro KlickFix batohy (např. Dahon Speed TR). Nejlepší dostupná varianta je Brompton a jeho nacvakávací tašky.
Některá kola nosičem lze vybavit jen velmi obtížně respektive výrobce jej ani nenabízí např. Dahon Jetstream. Pro kola Birdy je k dispozici KlickFix adaptér na řídítka a k němu třeba KlickFix VarioRack.

Skládací kolo jeko společník na cestu autem

U skládacího kola žijícího trvale v autě a sloužícího jako dopravní prostředek pro pohyb po městě na dojetí poslední míle už složitelnost a vhodnost k přenášení není tak důležitou vlastností a nejdůležitější je hlavně velikost kufru Vašeho vozu. Šampionem je opět Brompton (je nejmenší), dobrá varianta jsou i Tern kola (Link, Verge …), největší z malých skládaček je Dahon Jetstream. Bromptony lze zasunout do prostoru pro nohy spolujezdce, Birdy, 2éti palcové Terny a Dahony se potom zpravidla v obalu usazují na sedadlo navýšku a zajišťují pásy. Na to jak jednotlivá kola pasují do kufru se pořívejte na články rubriky Skládací kolo a auto. Vaše auto umíme nafotit v Áčkách a ukázat Vám jak kola bude pasovat i bez toho abyste přijeli. Nejlepší je ale samozřejmě přijet a vyzkoušet.

Skládací kola pro sport

U skládacích kol určených na sportovní vyžití je důležité zda chcete kolo určené na silnici či do terénu. Důležité je uvědomit si, že skládačky na malých kolech nejsou do terénu určené. Neznamená to, že nelze na nich jezdit po lesní cestě nebo po polňačce vedoucí na koupaliště, jde o to, že neobstojí ve složitějším terénu a při rychlé sportovní jízdě. Malá kola prostě mají tendenci „zakopávat“ o díry. Sportovním skládacím kolem na silnici tedy je Tern Verge X10, s lehčím terénem si poradí Birdy nebo Dahon Jetstream a také populární 24palcová kola Tern Eclipse a 26ti palcový Tern Joe a Dahon Espresso. Do opravdového terénu patří jedině skládací horská kola na velkých kolech tj. Dahon Matrix a Paratrooper PRO.

Další info k tématu:

Proč je dobré mít skládací kolo?