Internet, kouzlo profi fotek a skládací kola

Jak poznat kvalitu? Krása na pohled? Skládací kola?

Internet má obrovské kouzlo, jste-li fanda do zelených kamínků s modrým proužkem je skoro jisté, že už někde existuje klub sběratelů zelených kamínků s modrým proužkem  a  pokud neexistuje, tak když ho založíte, určitě velice rychle poznáte jiného fanouška, se kterým budete moci svou zálibu sdílet a rozvíjet. Nic lepšího se menšinové zálibě nemůže stát a tohle internet výrazně změnil. Fanoušek zelených kamínků s modrým proužkem (notabene žijící na malém městě nebo na venkově) by prostě bez internetu nikdy druhého fanouška nenašel a zůstal by se svou zálibou sám. To je hlavní kouzlo internetu, internet spojuje a rozvíjí bez ohledu na vzdálenosti.

Internet má ovšem i druhou stránku, nic není takové, jak to vypadá a dnes se zdá, že nezáleží jaké něco je, ale jak to vypadá na fotkách. A dobrá fotka umí celkem slušně lhát. Nebo ukazovat krásnější tvář, řekneme-li to jemněji. V reálu samozřejmě pravda vyjde najevo velmi rychle, ale to bývá pozdě. Krásný stroj je najednou jaksi nijaký nebo má detaily, kterých jsme si nevšimli a nebo nemá něco, co jsme mysleli, že bude mít. A prodejce je někde daleko a komunikuje pomalou poštou za další a další peníze. Zato komunikuje z tepla své kuchyně schován za hradbu pěkných fotek ukazujících neexistující potěmkinovskou firmu.

I v mém oboru to je krásně vidět, měl jsem v ruce skládací kola, která vypadala na fotkách skvěle a v reálu pak přicházelo zklamání. Skoro vždy byl ošizen představec, často chyběly navářky na  nosiče,  blatníky,  osazení komponenty bylo podivné a co na fotce vypadalo jako slušné kolo, byl nakonec lepší kousek ze supermarketu.

Takže nezbývá než stále dokola opakovat, že není nad osobní zkušenost.

Stále podléhám pokušení rozšířit nabídku o jiné značky a hledám doplňky do nabídky. Opakovaně ale zjišťuju, že kola která už léta znám a považuji za prověřenou kvalitu, prostě taková skutečně jsou a mají laťku kvality a použitelnosti nastavenu vysoko a je to tak dobře.

Ona ta laťka určuje cenu, výměnou za ni člověk však člověk dostává dopravní prostředek spolehlivý a téměř či úplně bezúdržbový pro léta pravidelného používání. Samozřejmě je možné najít levnější stroje a garáž nebo sklep budou zdobit stejně dobře, je ale těžké najít levnější a přitom stejně kompletní, promyšlený a spolehlivý stroj na denodenní pravidelné bezporuchové používání v kombinaci s dalšími dopravními prostředky.

Ďábel je ukryt v detailech a tak Magnetix systém je prostě lepší než kus popruhu, představec skládacích kol Dahon je nejen krásný ale i praktický, není blatník jako blatník, nosič jako nosič atd. O skládacích kolech Brompton a jejich zcela unikátních vychytávkách snad ani nemluvě. Tyhle a další detaily ale člověk pozná až v autobuse či na jedoucích schodech metra a nikoliv z fotky.

Až najdu vhodné rozšíření nabídky skládaček nebudu váhat, zatím se ale budeme držet ověřené kvality.