Proč skládací kolo?

Ukažme si jak pomáhají skládací kola druhým lidem a jak mohou pomoci i Vám.

Jak pomáhá skládačka stavět dalekohledy na Havaji?

Astronom Karel J. je specialista na programy používané při pozorování hvězd. Rád jezdí na kole a chtěl si sebou vzít kolo i na 14ti denní zakázku na dalekohledu na hvězdárně na Havaji. S velkým kolem by mu aerolinky účtovaly astronomické poplatky za nadměrné zavazadlo a tak si do jednoho ze dvou povolených transatlantických kufrů vzal sebou skládací kolo. Bez příplatku. Jezdil pak na kole na Havaji téměř všude a samozřejmě i do práce (jako to dělá doma) a místo aby si pronajal auto, udělal si za prostředky k tomu původně vyhrazené výlet na další ostrov.

Fotky skládání Dahonu Vitesse najdete tady. Paní v obchodě, kde jsem to zkoušel, byla velmi milá a ochotná. Fotky z cesty na Havaj najdete tady.

Jak pomáhá skládačka školit optiky?

Optometrista Jan P. jezdí po republice a školí nové postupy vyšetřování zraku. Místo aby většinu času trávil za volantem auta a trápil se nebezpečími mikrospánků a obtížemi při parkování, jezdí pohodlně vlaky a autobusy, cestou studuje nebo píše a poslední míli urazí na svém skládacím kole. I po třech letech ježdění je stále nadšen, když zapne GPS, přepne ji do cyklo režimu a projede cizím městem během pár vteřin přesně na místo.

Tenhle pán má dnes skládačky už čtyři, Dahon Jetstream P8 (pro sebe a pro svou ženu), noname ocel od Dahonu a teď nakonec jezdí na Bromptonu P3L.

Jak pomáhá skládačka fotit katalogy?

Fotograf Martin T. má různorodé zakázky na focení na zajímavých lokacích, často ve vnitřích částech historických měst. Před pořízením skládacího kola parkoval i několik desítek minut, kroužil čtvrtěmi a hledal volné a zároveň povolené místo k parkování nepříliš daleko od místa focení. Dnes zastaví na prvním volném místě, které najde, bez starostí, zda je to dost blízko od cíle, aby to pěšky stihnul, složí si kolo a dojede na místo včas a beze stresu.

Tohle je trochu typické, fotografů si kolo do auta už ode mně koupilo několik. Tento chtěl Dahon Vitesse.

Jak se létá se skládacím kolem?

Pilot Martin M. létá po světě v ultralehkém letadle. Zná mnoho letišť a od chvíle kdy začal používat skládací kolo, zná konečně i města za jejichž humny ta letiště leží.

Brompton C3 a L6, fotky Bromíka v letadle jsou od něj.

Jak se křižují moře se skládacím kolem?

Jachtař David K. závodí na sportovních jachtách. Se svým skládacím kolem teď zná nejen přístavy a maríny, ale i města u kterých přístavy stojí.

David K. je David Křížek jachtař sponzorovaný Dahon skládačkou. Jeho fotku najdete na www.azub.cz.

Jak pomáhá skládací kolo psát lepší programy?

Programátor Jaroslav H. žije s rodinou se dvěma malými dětmi v domku za Prahou a do kanceláře dojíždí. Každé ráno místo stresování se za volantem při popojíždění v dopravní zácpě zastaví a zaparkuje už před místem, kde se zácpa začíná tvořit. Potom z kufru auta vyndá skládací kolo a dojede ke svému počítači s čistou hlavou a dobrou náladou. Kolo složí pod stůl, kde na něj počká na cestu zpět.

Tohle je kamarád, jezdí na Dahon Speed D7, jednou jsme dokonce zaparkovali nezávisle na sobě na stejném místě a zbytek cesty do města jeli spolu.

Jak šetří skládací kolo čas a nervy?

Historik architektury František L. místo kombinace chůze a tramvaje jezdí do kanceláře na skládacím kole. Získá tím 2x 15minut denně a nebojí se, že mu někdo ukradne kolo ponechané na ulici napospas. Kolo na něj čeká pod stolem.

Tenhle člověk jezdil na koloběžce, chodil pěšky a nakonec si pořídil Brompton M3L.

Jak šetří skládací kolo záda?

Profesor Petr M. jezdí se svou ženou na víkendové výlety na kole ven z Prahy. Vezmou auto, popojedou ven z města a tam přesednou na kolo. Skládací kola se jim vejdou do kufru a nemusí už zvedat kola na střechu a upínat je do komplikovaných nosičů.

Sobě i ženě Petr M. pořídil Dahon Vitesse.

Jak jezdí skládací kola do kopce a tím dělají lepší mámu?

Publicistka Jana V. žije bez auta na pražském Barrandově. Po Praze se pohybuje na kole a skládací kolo jí umožňuje vyjet domů nahoru na Barrandov tramvají, pohodlně a hlavně rychle a bez námahy. Ke svým dvěma dcerkám tak dorazí dřív a téměř odpočatá.

Zdá se to trochu přitažené za vlasy, ale přesně takhle to funguje, jezdí na Dahon Vitesse D7.

Jak skládací kolo rozšiřuje obzory?

Manažer Ivan L. létá po Evropě za byznysem. Skládací kolo ho seznamuje s městy, která navštíví během svých pracovních cest. Na letiště přijede taxíkem i s kolem, kolo bere sebou do letadla a v cizím městě zvládne nejen pracovní schůzku, ale i výlet jeho historickým centrem.

Používá Brompton M3L s nacvakávací taškou a cestovním obalem a tvrdí, že Brompton se vejde do letadla dovnitř jako palubní zavazadlo.

Jak pomáhá skládací kolo točit dokumenty měnící svět?

Režisér Martin M. díky skládacímu kolu stihne rodinu, přednášet na Famu a točit další a další dokumenty. Skládací kolo drží krok s jeho rušným životem a buď veze kolo Martina nebo on je.

Martin Mareček, autor dokumentů Hry prachu, Zdroj a Auto*Mat. Dahon Speed P8

Jak pomáhá skládací kolo mě osobně?

Častěji než jakékoliv jiné kolo, které jsem kdy měl. Jezdím na Bromptonu L3 s nacvakávací taškou.

Jak pomáhá skládací kolo déle spát?

Jsem notorický dlouhospáč. Skládačka mi každé ráno, kdy nejdeme do školky, přidá 20minut spánku. Místo 25minut, které zabere cesta pěšky z domu na metro a z metra do kanceláře zabere jízda na metro a od metra na skládačce jen 5 minut. Ráno se nezpotím a večer cestou domů mohu jet na kole normálně celou cestu a vyčistit si hlavu.

Jak jezdíme do školky na skládacím kole?

Každé ráno před odchodem do práce vedu syna do školky. Na skládačce máme dodatečné dětské sedlo, na kterém jede se mnou. Dokud mi z něj nevyrostl tak jsme jezdili spolu na skládačce, bavilo ho to (a baví pořád) a byli a jsme tam rychleji a pohodlněji. Dnes používáme na totéž nákladní kolo Xtracycle.

Jak jsem se povozil když mi zrušili dovolenou?

V mém bývalém zaměstnání mi nečekaně zrušili dovolenou a já musel v neděli opustit rodinu, nechat jim auto na chalupě a jet na pondělí do práce. Tak jsem vzal skládačku a jel domů na kole. Z Křižan u Liberce do Prahy. To by šlo i na normálním kole, ale co mi umožnila skládačka bylo i vrátit se tam na konci týdne v pátek večer během pouhých dvou hodin zase na kole. Do Liberce autobusem Student Agency a pak pres Ještěd do Křižan na skládačce.