Letadlem do Londýna se skládacím kolem Brompton

Jak jsme letěli do Londýna na BWC 2015.

Cílem bylo zúčastnit se mistrovství světa skládacích kol Brompton BWC 2015 na Bromíku.

Na letiště se skládačkou? Autobusem

Do Londýna jsme letěli ve třech navečer a vedl nás zkušený matador takových cest Ivoš. Na ruzyň jsem dojel autobusem s jediným zádrhelem – autobusy jezdí už z nějaké nové stanice metra místo z Dejvické. Ivoš s Martinem mi pomohli zabalit kolo do krabice a podali jsme je jako zavazadlo. Jako obal na skládací kolo jsem použil krabici od bromíka stejně jako Ivoš, Martin měl speciální tašku na jiné ne-brompton skládací kolo.

Krabice naruby

Odbavení bylo v pohodě, krabice (obrácená naruby, aby zbytečně neinzerovala, že obsahuje kolo Brompton a nevybízela k nějakým příplatkům za sport equipment) vážila 19kg a obsahovala i podsedlovou brašnu Carradice a spacák a karimatku.

Výtahem z letiště na cyklostezku

Přistáli jsme na Gatwicku už potmě a použili Ivošům recept, našli výtah označený Lift to Cycle Route, rozbalili kola, sjeli výtahem na cyklostezku a našli kontejner, kam jsme schovali krabice na použití při návratu.

Noc ve spacáku

Ujeli jsme z letiště tak 400m a zalehli do spacáků na louce v parku vedle dálnice ke spánku. Ráno jsme vstali a vyrazili na kolech na místo startu závodu. Vedl nás Martin pomocí cyklonavigace v telefonu, která mu (často na poslední chvíli) říkala do sluchátka do ucha kudy dál. Tenhle systém se dost osvědčil a najezdili jsme v Martinových stopách za čtyři dny cca 300km.

3 rychlosti versus 6 rychlostí

Během výletu jsem klukům na Bromptonech se šesti kvalty se svým trojstupňovým stařečkem celkem stačil. Výjimkou byly kopce nahoru, které jsem některé tlačil, a kopce dolů, kde jsem si s mými starými brzdami netroufal si to tolik pustit.

Zabavené nářadíčko

Při odletu jsem podcenil securiťáky a přišel tak o nářadí Tern ponechané v palubním zavazadle a zhodnocené jako nebezpečné. Nabídka byla překvalifikovat kabinové zavazadlo a za 30 liber je podat. Nářadí je levnější a tak skončilo v rukou security. Příště musí do krabice s kolem :-(

Další fotky (a lepší) si prohlédněte v minulém příspěvku o BWC 2015.